HENGSTENSTATION

Telefoon:
0318–483284

MANEGE

Telefoon:
0318–483933

SOCIAL MEDIA
Image Alt

Een veulen fokken

Een veulen fokken

Het fokken van een veulen is voor vele mensen een droom. En wij kunnen u helpen bij het werkelijkheid maken van deze droom.

Om al vast in te lezen wat u zelf allemaal hiervoor kunt regelen, hebben wij een handleiding geschreven. In deze handleiding staat het fokproces stapsgewijs uitgelegd.  Uiteraard zijn dit de hoofdlijnen, de hulp van een goede dierenarts tijdens het fokken van een veulen is erg fijn. Hij/zij kan u alle details vertellen.

Het is ook mogelijk uw merrie bij ons te stallen, dan nemen wij en onze dierenarts de voortplanting onder onze hoede. Voor meer informatie hier over kunt u ons altijd bellen of mailen.

 

Voor betere leesbaarheid of het downloaden van de handleiding, kunt u hier onder op de bestandnaam klikken.

Stappenplan Een veulen fokken

FAQ

Mijn merrie is in de eerste cyclus niet drachtig geworden, wat nu?

Het is helemaal niet erg wanneer de merrie niet in de eerste poging drachtig is geworden. U kan gewoon de volgende cyclus weer opnieuw proberen.

Wanneer mijn merrie niet in 1 keer drachtig is, moet ik dan het dekgeld vaker betalen?

Nee, u hoeft het dekgeld maar 1 keer te betalen. Voor het bedrag van het dekgeld mag u bestellen tot de merrie drachtig is. Dit is maximaal tot 1 september. Dan eindigt ons dekseizoen.

Mijn merrie is dit seizoen niet drachtig geworden. Hoe zit dat nu met de gustkorting in volgend jaar?

U dient de rekening van het dekgeld van dit jaar te betalen. Wanneer u het opvolgende jaar weer bij ons station dekt dan ontvangt u 50% korting van het dekgeld van 1ste jaar. Voorbeeld; u dekt het eerste jaar met Hengst A met dekgeld €1000,- excl. btw 9%. De merrie wordt niet drachtig en u besluit het jaar erop opnieuw te proberen. U heeft nu recht op een korting van € 500,- excl. btw 9% op het dekgeld in het volgende jaar, ongeacht welke hengst u wilt gebruiken.
Let op: deze korting is klant gebonden en niet aan het paard.

Mijn merrie laat geen hengstigheid zien, ook niet wanneer ik een hengst/ ruin laat snuffelen.

Laat uw veearts langskomen om uw merrie te scannen. Deze kan tijdens het scannen de cyclus van de merrie bekijken en u verder begeleiden in dit traject.

Mijn merrie is net geïnsemineerd, mag ik nu bepaalde dingen niet met haar doen?

U mag alles met de merrie doen. Wanneer u die dag zou rijden dan is dat nu ook gewoon mogelijk.

Wat is het verschil tussen “vers” sperma en “diepvriessperma”?

Van 1 februari tot 1 september springen onze hengsten elke dag om vers sperma te kunnen versturen. “vers” sperma is dan ook maximaal 48 uur houdbaar. Dat betekend dat idealiter de merrie dezelfde dag met dit sperma geïnsemineerd moet worden. In de baarmoeder blijft het dan zeker een aantal dagen leven. Dit kan ook thuis onder begeleiding van uw dierenarts.

Diepvriessperma is onbeperkt houdbaar. Wel is het ontdooid minder sterk dan “vers” sperma. Vandaar dat de merrie intensief begeleidt moet worden op een kliniek.

Ik wil graag diepvriessperma aanschaffen om mijn merrie mee te laten dekken, hoe werkt dit?

Wij hebben van alle hengsten op onze website diepvriessperma op voorraad. Wanneer u besteld ontvangt u een diepvriescontainer met 24 rietjes. Gemiddeld gebruikt u 7 rietjes per inseminatie. Let op: Uw merrie zal op een kliniek intensief begeleidt worden in dit traject.

Neemt u voor bestellen contact op met kantoor. Wij kunnen u adviseren of dit een juiste keuze bij uw merrie is.

Mijn merrie is drachtig, moet ik iets doorgeven aan De Nieuwe Heuvel? Of aan het stamboek?

Wij horen graag of de merrie drachtig is geworden. Wij geven dan de dekking ook gelijk door aan het stamboek. Binnen een aantal maanden komt deze dan ook onder MIJNDEKKINGEN in MIJNKFPS.nl te staan. U hoeft zelf niks te doen. Hier kunt het veulen tegen die tijd ook aanmelden.